logo
WCZYTYWANIE...

ProjektyDobry projekt to podstawa

Wodzisław Śląski

2022

     Działka o powierzchni około 1250 m2 znajduje się na pagórkowatym terenie w Wodzisławiu Śląskim. Granice posesji zahaczają o malowniczy wąwóz znajdujący się na jej końcu. Według wskazówek klienta projekt miał zakładać geometryczną formę, osłonić dom oraz chronić przed spadkiem z ostrej skarpy, przy równoczesnym podkreśleniu walorów i atrakcyjności wąwozu.
     Duże deniwelacje terenu na działce pozwoliły na podzielenie ogrodu w sposób kaskadowy, dzięki czemu ogród został podzielony na piętra. Pierwsze a zarazem najwyższe ogrodowe piętro to poziom posadowienia domu wraz z okalającym go tarasem i podjazdem znajdującym się na froncie. Front działki został obsadzony różnymi gatunkami niskich traw ozdobnych, a znajdujące się na podjeździe spadki pomogły w odprowadzeniu wody z terenu posesji. Taras został osłonięty za pomocą korony drzewa usytuowanego na niższym piętrze oraz nasadzeniami w postaci wysokich traw ozdobnych. W poziomie tarasu znajdują się również dwie wielkie betonowe donice, w których znalazły się drzewa o pokroju "umbrella" oraz nasadzenia w postaci ozdobnych bylin. Pomiędzy donicami, które poza funkcją ozdobną pełnią też funkcję murów oporowych usytuowane zostały schody prowadzące na kolejne - średnie piętro ogrodu, które jest największą powierzchnią rekreacyjną na terenie posesji. Znalazł się tam płaski trawnik wraz z wydzielonym miejscem na kuchnię ogrodową oraz liczne nasadzenia mające za zadanie osłonięcie terenu. Średnie piętro działki to również znajdujące się w pobliżu głównego wejścia do domu, zejście prowadzące do sauny usytuowanej w piwnicy. Ścieżka tam prowadząca została wydzielona za pomocą murów oporowych oraz nasadzeń wzmacniających skarpę. Najniższe piętro ogrodu znajduje się na końcu działki, na terenie wąwozu. Schody na nią prowadzące zostały zatopione w roślinności co sprawia wrażenie intymności i prywatności na niewielkiej przestrzeni. Na tej niewielkiej przestrzeni znalazł się równy trawnik oraz betonowa ławka z drewnianym wykończeniem. Obszar ten został otulony wieloma roślinami takimi jak: krzewuszki, tawuły i rodgersje, nie zabrakło tam również dużych drzew takich jak sosny czy klony. Dodatkową zaletą najniższego ogrodowego piętra jest znajdująca się jego terenie misa paleniskowa, co w połączeniu z widokiem na wąwóz stwarza niepowtarzalny klimat.
     Naturalne deniwelacje na terenie posesji pozwoliły na stworzenie atrakcyjnej przestrzeni, która umożliwiła wprowadzenie wszystkich funkcji o których wspominali klienci. Podział terenu na piętra pozwolił na stworzenie przestrzeni podzielonej na strefy, które mimo swojej odmienności wzajemnie się przenikają i tworzą kompozycyjnie idealnie zgraną i harmonijnie zaaranżowaną całość.  

GALERIA

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Kliknij zgadzam się.